© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

FAQ

Heb jij interesse in de fotografie opleiding van Fotoschool, en ben je op zoek naar specifieke informatie op onze website maar kan je deze niet vinden? Wij zetten de meestvoorkomende vragen voor je op een rijtje.

1. Fotografie is nog helemaal nieuw voor mij. Kan ik wel starten met de opleiding?
Ja, je kan direct starten met de opleiding. De beroepsopleiding van Fotoschool begint met een geïntegreerde Basismodule waarin je alle benodigde basistechniek aangereikt krijgt. Je hebt dus geen voorkennis nodig om te kunnen starten met de opleiding. Wat houdt de Basismodule precies in? Wij leggen het je hier uit.

2. Hoe lang duurt de opleiding van Fotoschool?
De opleiding duurt twee jaar en leidt je op tot beroepsfotograaf. 

3. Krijg je na afronding van de opleiding een erkend diploma?
Fotoschool is een particuliere onderwijsinstelling: dit betekent dat wij niet geaccrediteerd zijn en dus geen officiëel erkende MBO-diploma uitreiken. De Fotoschool is wel een CRKBO geregistreerde Instelling. In het Register Instellingen van het CRKBO staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Dit betekent ook dat wij geen btw-verplichting hebben. 

4. Heb ik recht op studiefinanciering of een studenten OV-kaart tijdens het volgen van deze opleiding?
Omdat Fotoschool geen geaccrediteerde onderwijsinstelling is, is het helaas niet mogelijk om studiefinanciering of een studenten OV-kaart aan te vragen.

5. Wat is de gemiddelde leeftijd van de studenten van Fotoschool?
Fotoschool biedt onderwijs aan volwassenen en jong-volwassenen. De leeftijd van onze studenten is dan ook erg divers en elke klas met studenten heeft dan ook een inspirerende mix van leeftijden. Iedereen is welkom!

6. Ik werk fulltime en wil de opleiding naast mijn werk volgen? Is dat haalbaar?
Jazeker! Het onderwijsprogramma van Fotoschool is zo ingedeeld dat het gemakkelijk te combineren is met je dagelijkse bezigheden: je hebt één dag in de twee weken les. De studiebelastingstijd, dus de tijd die je naast de lesdagen besteedt aan de opleiding, is ongeveer 5 à 7 uur per week. Tijdens beoordelingsperiodes zal dit wat meer zijn. 

7. Wanneer kan ik starten met de opleiding?
Jaarlijks zijn er twee startmomenten waaruit je kunt kiezen: één in januari/februari en één in september/oktober. 

8. Voor wanneer moet ik mij inschrijven? 
Je kunt je tot vlak voor de start van de opleiding inschrijven. Wel geldt er bij een vroege inschrijving altijd een vroegboekkorting. Wacht dus niet te lang met jouw inschrijving!
 
9. Kan ik apparatuur lenen als ik met de opleiding begin? 
Je kan helaas geen apparatuur lenen van Fotoschool als je met de opleiding wil starten. Tip: wil je liever eerst een camera testen voordat je een grote aankoop doet? Bij verschillende bedrijven is het mogelijk om een camera te huren!
 
10. Houdt Fotoschool rekening met (school)vakanties?
Ja, wij houden dezelfde vakanties aan als de schoolvakanties voor regio Noord (Amsterdam). Dit betekent dat ook wij een zomervakantie, herfstvakantie en kerstvakantie in ons onderwijsschema opnemen.
 
11. Hoe kom ik erachter of deze opleiding aansluit op mijn kennis- en ambitieniveau?
Een keuze maken in welke opleiding je kiest kan lastig zijn. Redenen om voor Fotoschool of een andere opleiding te kiezen verschillen per persoon, we plannen dan ook graag een telefonisch adviesgesprek met je in om je te kunnen helpen in jouw keuze!
 
12. Hoe kan ik naast de website kennismaken met Fotoschool?
We organiseren ook regelmatig evenementen bij ons op locatie. Dit zijn bijvoorbeeld Open Dagen (of avonden), proeflessen of inspiratieavonden. Op onze Evenementenpagina vind je al onze aankomende evenementen, zowel online als op locatie!
 
13. Ik zie dat Fotoschool onderdeel is het van het Fotohuis. Wat is dat?
Fotohuis is een samenwerkingsverband tussen de Fotoacademie, Fotoschool en Fotogram. De merken delen dezelfde leslocatie in Amsterdam en bundelen krachten als het gaat om onderwijs op het gebied van fotografie. Het Fotohuis streeft ernaar om onderwijs op elk niveau aan te kunnen bieden, of je nu conceptueel beeldmaker, beroepsfotograaf of hobbymatig fotografieliefhebber wilt worden.
 
14. Waar is de leslocatie van Fotoschool? 
Onze leslocatie is te vinden op de Sarphatistraat 35 te Amsterdam, tegenover het Amstel Hotel.
 
 

Extra FAQ: maatregelen omtrent Corona

15. Vinden de lessen nog steeds op de leslocatie in Amsterdam plaats, of geven jullie online les?
Mits de op dat moment geldende regelgeving het toelaat, geven wij zoveel mogelijk les op locatie. Slechts enkele lessen worden vanaf najaar 2020 standaard online gegeven, namelijk de lessen in beeldbewerking en in video en montage. Dit omdat dit lesmateriaal zonder problemen in een digitale lesomgeving kan worden overgebracht, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het onderwijs.
Als Fotohuis volgen wij het landelijke advies voor onderwijsinstellingen. Indien er aangescherpt advies komt voor scholen en (volwassenen)onderwijs, zullen ook wij hiernaar handelen. 

16. Is het onderwijs op locatie veilig?
Op onze leslocatie zijn meerdere maatregelen getroffen om het onderwijs zo veilig mogelijk te kunnen bieden. We hebben alle genomen voorzorgsmaatregelen en de daarbij behorende regelementen omtrent locatiegebruik op een rijtje gezet voor (aankomende) studenten en docenten, alle informatie is te vinden via deze link

© Saskia van den Boom

© Saskia van den Boom