Onze docenten

 

Ariane James
Ariane is directeur bij de Fotoschool en bij Fotogram. Zij ontwierp de opleiding, schreef en redigeerde de teksten en verzorgt ook bij Fotogram alle lestrajecten.  Leren door doen en persoonlijke begeleiding staan hierin centraal. Ariane geeft door het hele land workshops en lezingen.

De cello en de fotocamera zijn de twee grootste passies van Ariane. Na een concertreis door Japan had zij geld om haar eigen camera te kopen. Zij is gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie en blijft de grenzen van het medium verkennen, nu met uv. Ariane maakt ook fotogedichten en houdt ze zich bezig met technisch uitdagende foto opdrachten zoals het fotograferen van miniaturen en kostbare muziekinstrumenten. Zij heeft een docentendiploma plus twee masters.

 


Ad van Son
Zijn grootvader vertelde hem over de magie van fotografie. In de kelder ontwikkelde Ad zijn films, hij bouwde zelf een vergroter en ontwikkelde zijn printjes in soepborden. Als reclamefotograaf met eigen studio maakte hij werk voor voor campagnes en brochures. Zijn audiovisuals waren een opmaat tot het werken met bewegend beeld, daaruit vloeide zijn passie voor het spelen en produceren van muziek voort. Het verlangen naar werk met een meer persoonlijke uitstraling leidde tot zijn serie DisFocus, bewust gestuurde onscherpte in combinatie met grove korrel, waarin het onderwerp ondergeschikt is aan het verhaal. Naast zijn opdrachten -veelal bewegend beeld- als beeldmaker, regisseur of editor werkt hij als docent audiovisuele media op de Haagse Hogeschool en als docent op de Fotoacademie.

 

 

Jocelyne Moreau
Jocelyne Moreau is half Frans – half Nederlands en woont sinds 30 jaar in Nederland. Ze studeerde in 1993 af aan de Academie voor Fotografie te Haarlem (nu de Fotoacademie). Sinsdien werkt ze als fotograaf, waarvan ongeveer 15 jaar ook als docent (o.a. voor het Amsterdamse Centrum voor Fotografie, Fotografie Museum “Huis Marseille’ en het Rijksmuseum). Ze heeft zich gespecialiseerd in portretfotografie, zowel in de studio als op locatie.
Voor haar werk ontving ze verschillende prijzen en stipendia. Haar fotografie is aangekocht door het Frans Hals Museum (Haarlem) en diverse privé verzamelaars. Sinds een paar jaar ontwikkelt ze zich ook als filmmaker en maakt ze korte autonome films en korte promotiefilms in opdracht.

 

Judith de Bruin
Judith de Bruin studeerde Vrije Kunst aan Artez Arnhem, waar zij afstudeerde in de richting fotografie en video. Na subsidies, residencies en exposities werkte ze bij de VPRO waar ze verder opgeleid werd als allround camera journalist en programmamaker bij de afdeling digitaal. Bij BNN mocht ze jong talent opleiden en daar ontdekte ze de liefde voor het lesgeven. Ze werkt zowel in opdracht als aan vrij werk. Ze heeft veel ervaring in het doceren van video en verhalen vertellen met beeld. Haar kracht ligt in het ontwikkelen en begeleiden van nieuwe concepten en het stimuleren van creativiteit en originaliteit. Ze werkte in opdracht voor oa VPRO, BNN, Malmberg uitgeverij, Artez en Visible TV. Naast haar beroepspraktijk doceert Judith het vak storytelling, camera en montage bij de opleiding communicatie van INholland.

 

 

Gastdocenten

 

Carla van de Puttelaar
Carla van de Puttelaar, kunstenaar en kunsthistoricus, is vooral bekend door haar vrije werk, waarin het lichaam en de huid – van vrouwen en van bloemen – bijzondere aandacht krijgen. Eruit spreekt een soms vervreemdende sensualiteit. Haar werk geniet grote bekendheid en wordt wereldwijd tentoongesteld. Van de Puttelaar maakt tevens portretten, zowel als vrij werk als in opdracht, onder andere voor The New Yorker. Zij put inspiratie uit het werk van oude meesters en vintage fotografie en werkt uitsluitend met daglicht. In oktober 2017 verscheen haar boek Adornments, met daarin o.a. een serie geïnspireerd op Rembrandts naakten. Momenteel werkt zij aan een serie portretten van vrouwen in de wereld van kunst. Foto: Juul Kraijer

 

Johan Elzenga
Johan Elzenga maakte kennis met fotografie toen zijn vader hem op 12-jarige leeftijd een camera in handen gaf. De passie voor het medium groeide snel, en toen hij rond zijn 20ste jaar tijdens zijn studie met computers in aanraking kwam, had hij er een tweede grote passie bij. Toen de digitale fotografie zijn intrede deed in de jaren 90 van de vorige eeuw, was het dan ook “alsof ze digitale fotografie speciaal voor mij hadden uitgevonden”, zegt hij daarover. Johan werd al snel een specialist op digitaal gebied, en er verschenen verschillende boeken van zijn hand over het raw-formaat, Photoshop, en Lightroom. Ook schrijft hij voor verschillende foto- en computerbladen.

 

 

Ronald Koster
Ronald Koster is een “Creative & Commercial Photographer” met een passie voor autonoom werk. Ronald is een “strobist” fotograaf van het eerste uur, en heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van flitslicht. Voor zijn autonome werk “plukt” hij zijn modellen grotendeels van de straat. Ronald heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een eigen herkenbare consistente stijl, welke niet onopvallend is gebleven. Zijn foto’s hebben hun effect niet verkregen door eindeloze nabewerking maar vooral door slim gebruik van flitslicht. Fotograferen met flitslicht is namelijk veel meer dan een paar flitsers neerzetten en deze af laten gaan. Sinds 2010 geeft hij in binnen- en buitenland trainingen, seminars en lezingen toegespitst op fotograferen met flitslicht.

Willeke Duijvekam
Documentair fotograaf Willeke Duijvekam studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie. In dat zelfde jaar ontving zij de Photo Academy Award voor haar afstudeerproject ‘Gewoon Flink’ over kinderen met overgewicht en haar serie over kloosterlingen. Met haar daaropvolgende serie over Eva, een meisje dat geboren is als jongen, won zij een derde prijs in de categorie Portraits Stories van World Press Photo in 2010 en de derde prijs in de categorie Portret serie van de stichting Zilveren Camera in 2014. Als documentair fotograaf is zij vooral geïnteresseerd in mensen van wie het leven een significant andere wending heeft genomen dan voor de meeste anderen. Willeke werkt in opdracht voor reclamebureau’s en tijdschriften en is docent aan de Fotoacademie.

 

Peter Loonen
Peter werkt als vormgever en art director. Hij is opgegroeid in Italië, heeft grafische vormgeving aan de kunstacademie in Utrecht gevolgd en is al meer dan 20 jaar bezig met het creatieve deel van het reclamevak. Uitgangspunt is bij hem altijd de boodschap, de inhoud. Geschoold met vooral aandacht voor het concept, de jarenlange praktijkervaring in het steeds veranderende reclamevak heeft van hem een doorgewinterde vakman gemaakt die nog steeds veel plezier beleeft aan het goed ‘vormgeven’ van wat de opdrachtgever wil overbrengen. Vormgeving en esthetiek zijn bij Peter in dienst van het optimaal overbrengen van de boodschap. Peter heeft veel ervaring in zeer uiteenlopende marktsegmenten en uiteenlopende middelen, zowel online als offline.

 

Jeroen Luijt
Met een fascinatie voor 17e eeuwse kunst in het achterhoofd maakt Jeroen Luijt zijn stillevens. Hij maakt zowel de meer klassieke pronkstukken en vanitassen als zeer abstracte werken, maar de 17e eeuw blijft een overkoepelend thema binnen zijn fotografie. De gebruikte objecten, compositie en gebruik van licht vertellen zijn verhaal.
Jeroen studeerde in 2015 af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Naast zijn werk als fotograaf werkt hij ook bij fotovaklab Gallery Color. Hier kan hij zijn kennis delen met fotografen, galeries en musea en hen adviseren over het afdrukken van foto’s en keuzes voor het materiaal.

 

John van Hamond
Documentaire fotograaf en fotojournalist John van Hamond studeerde af aan de Fotoacademie in 2016. Na aansluitend stage te hebben gelopen bij NRC Media, is hij fulltime als freelance fotograaf aan de slag gegaan. Hij werkt momenteel voor onder andere de Volkskrant en wordt vertegenwoordigd door fotobureau Hollandse Hoogte. Naast fotografie in opdracht werkt hij aan eigen projecten. Zo fotografeert hij nog altijd in de Graafsewijk in Den Bosch, het onderwerp waarmee hij eerder afstudeerde aan de Academie. In deze ‘probleemwijk’ gaat hij op zoek naar positieve elementen. In zijn werk richt hij zich altijd op de mens in zijn omgeving.

 

 

 

Jeroen Toirkens
Jeroen Toirkens richt zich op sociale documentaire fotografie en ‘slow journalism’ projecten. In 2011 verscheen zijn eerste boek NOMAD, een zoektocht van twaalf jaar naar de laatst levende nomaden op het Noordelijk halfrond, waarmee hij een divers maar ook schrijnend beeld van nomadisme in de 21ste eeuw creëert. In 2013 volgt zijn tweede boek SOLITUDE; In the wake of Willem Barentsz, waarin hij een intiem beeld schetst van mensen die in afzondering leven in het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Momenteel werkt hij samen met Jelle Brandt Corstius aan het project BOREALIS, een onderzoek naar de boreale zone die zich wereldwijd uitstrekt en waarin ze op zoek gaan naar de verhalen en mensen in de bossen.

 

Robert Beekelaar
Robert Beekelaar studeerde Fine Art & Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Sinds hij afstudeerde in 2011 werkt hij als fotograaf, beeldmaker, en kunstdocent. Zo heeft hij onder andere gewerkt voor het Foam, Arcam en het Rijksmuseum waar hij o.a. events en portretten vastlegt. Ook voert hij opdrachten uit als vormgever, waarin hij mixed-media werk maakt. Voor zijn eigen projecten is hij veelal werkzaam als documentair fotograaf met de nadruk op straatfotografie en architectuur. Tot slot heeft hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid en diverse cursussen ontwikkeld en uitgevoerd over fotografie voor het onderwijs en musea. Zo heeft hij de cursus Documentaire Fotografie ontwikkeld voor het Rijksmuseum en geeft hij sinds kort aan het tweede jaar van de Fotoschool o.a. les over architectuurfotografie.