© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

Gastdocent Moniek Slagter: "Ik vind het belangrijk dat de studenten bij zichzelf ontdekken waar kun kracht ligt"

Tijdens de fotografie opleiding van Fotoschool krijg je niet alleen technisch les: we nodigen ook regelmatig gastdocenten uit om een inspirerend seminar aan de studenten te geven. Zo ontvingen wij laatst portret- en trouwfotograaf Moniek Slagter. Samen met de studenten ging zij op zoek naar hun eigen stijl en boodschap in hun portfolio. Welke tips heeft zij voor beginnende fotografen? Welke de lessen die zij in de praktijk heeft geleerd? Wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Hi Moniek! Je bent professioneel fotograaf. Hoe ben jij voor het eerst in aanraking gekomen met fotografie?

Mijn vader fotografeerde graag, als hobby. Als we vroeger op vakantie gingen maakte ik foto’s met zijn oude camera, een Agfa Isoly. Je moest de camera na elke opname met de hand doordraaien, tot het volgende nummertje in beeld kwam. Mijn eerste camera kreeg ik op mijn 13e. Ik ging met veel plezier fotograferen: ik fotografeerde alle familiefeesten. Een manier om een rol te hebben op het feest als toeschouwer, want ze deden maar raar, vond ik. Ik studeerde af in de sociologie en naast mijn werk fotografeerde ik veel. In 2000 was ik nog net zo enthousiast over fotografie en besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken. Ik volgde een fotografie opleiding en in 2003 ging ik van start als huwelijksfotograaf.

Je bent een erg ervaren bruiloftsfotograaf. Wat maakt bruiloftsfotografie zo bijzonder voor jou?

Bruiloftsfotografie is een vorm van fotografie waarin voor mij alles samenkomt. In reportagefotografie vind ik het mooi als alles samenvalt in 1 foto: emotie, het moment, compositie, mooi licht en sfeer, en dat dan razendsnel vastleggen door goede kennis van je techniek. In meer gestuurde shoots (bijv. tijdens de shoot op een bruiloft) speelt het creëren van dit soort spontane momenten ook een grote rol.

Hoe kan je jouw werk het beste omschrijven (aan de hand van wat voorbeeldfoto’s)

Emotie speelt een grote rol in mijn werk. Het moment bij het jawoord als het bruidspaar elkaar aankijkt, emotie bij de ouders, de lach, de traan. Dat vind ik altijd weer de mooiste foto’s.

Wat zijn belangrijke skills die je moet hebben als bruiloftsfotograaf?

Ik fotografeer mensen graag spontaan, en zoals ze echt zijn. Daarvoor is een connectie maken met mensen belangrijk: mensen op hun gemak stellen, zodat ze zichzelf kunnen zijn en natuurlijke interactie hebben onderling. Je moet ook op de achtergrond aanwezig kunnen zijn, niet overdreven sluipen maar toch een soort van onzichtbaar zijn en toch alles vastleggen wat je moet vastleggen. Snelheid in schakelen is daarbij ook belangrijk: je moet heel snel in kunnen spelen op bijvoorbeeld verschillende lichtsituaties. Je moet je techniek dus heel goed beheersen, snel composities maken, veranderen van perspectief en bovenal de juiste momenten pakken. 

Kan je een bijzondere herinnering van een specifieke fotografieklus (bruiloft) met ons delen?

Ik heb inmiddels zo’n 500 bruiloften gefotografeerd en ik vind alle bruiloften even mooi. Ik heb in allerlei verschillende lagen van de bevolking en culturen bruiloften gezien, elke keer toch weer anders. Zoveel leuke mensen, leuke momenten. Ik geniet er ontzettend van!

Welke tip zou je een beginnend bruidsfotograaf willen meegeven?

Ga meters maken, loop mee met andere fotografen. Niet voor je portfolio, maar om te leren. Fotografeer mee en kijk mee, zonder in de weg te lopen. Als je zelf bruiloften gaat fotograferen, werk dan met het beste materiaal en zorg dat je van alle apparatuur back-up hebt: een bruiloft heeft zoveel mooie momenten en het kan niet meer opnieuw...

Je geeft het seminar “mijn kracht als fotograaf” bij de Fotoschool als gastdocent. Wat komt er in jouw lessen aan bod? 

In het seminar vertel ik over mijn werk in relatie tot mijn kracht als fotograaf. Het gaat over connectie en communicatie, timing, snel schakelen en techniek. Aan de hand van veel fotovoorbeelden komen er veel onderwerpen aan bod die belangrijk zijn in de praktijk als fotograaf. Wat doe je bijvoorbeeld met lastige lichtomstandigheden, wanneer flits je bij, hoe flits je creatief (off-camera) etc.

Je hebt onlangs weer een seminar gegeven bij Fotoschool. Is er specifiek werk van een student dat je is bijgebleven?

Voor sommige studenten is het makkelijk hun eigen krachten te benoemen, voor anderen is het erg lastig. Het is mooi dat sommigen al een eenheid in hun portfolio hebben die echt past bij de kwaliteiten die ze hebben omschreven. Zo is studente Michelle een echte portretfotograaf. Ik vond de zwanger-foto’s die ze voor de opdracht maakte erg mooi. Heel verschillende foto’s en toch een eenheid en passend bij haar kwaliteiten als fotograaf. Ik hou ook echt van werk met mooie contrasten, studente Manon had in haar portfolio een aantal van deze foto’s, maar ze doet ook food fotografie. In de les kwam ik op het idee dat het leuk is als je deze twee takken kunt combineren en echt creatieve food foto’s kunt maken, die anders zijn dan de manier waarop food-foto’s meestal worden gemaakt. Bij het inleveren van de opdracht zag ik dat ze het direct heeft geprobeerd, erg leuk!

Wat wil je met jouw lessen de studenten meegeven?

Ik vind het belangrijk dat de studenten bij zichzelf ontdekken waar hun kracht ligt en dat ze zich ervan bewust zijn wat hun kwaliteiten zijn, waardoor ze heel goed kunnen worden in een fotografierichting die bij ze past. In het seminar geef ik het voorbeeld van mezelf, hoe voor mij mijn fotografie zo succesvol is doordat het past bij mijn kwaliteiten. Daarnaast geef ik wat tools voor de studenten om hun eigen kracht/kwaliteiten te ontdekken.

© Moniek Slagter

© Moniek Slagter

© Moniek Slagter

© Moniek Slagter