Vrijdag 28 juni

19:00 uur inloop en informatie
19.30 uur Introductie Fotogram en Fotoschool
20.00 lezing

Te gast: Jaap van den Beukel

Een fotograaf aan het woord over een carrière als beeldmaker

 
Het werken als fotograaf is de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Het aanbod van beeld is enorm. Hoe is het eigenlijk om in de praktijk altijd met beeld bezig te zijn? In hoeverre lukt het om hier ook echt van te kunnen leven? Hoe maak je de balans tussen vrij werk en werk in opdracht?
 
Tijdens deze lezing vertelt professioneel fotograaf Jaap van den Beukel over zijn fotografie en ook over zijn filmische projecten van de afgelopen jaren. Aan de hand van voorbeelden van diverse fotoseries en filmfragmenten uit zijn documentaires legt hij uit hoe hij tot zijn huidige stijl is gekomen. Hij vertelt over zijn beslissing om zowel als fotograaf als ook als filmer verder te gaan. Wanneer kies je om een bepaald verhaal te vertellen door middel van film of kun je het juist met fotografie beter in beeld brengen?
 

 

Over Jaap van den Beukel

Jaap van den Beukel groeide op tussen vier zussen met een vader als predikant. Na de middelbare school besluit hij naar de MTS voor Fotografie en Fotonica in Den Haag te gaan. Hier waren zijn stages compleet het tegenovergestelde van elkaar. Van zwart-wit reportage bij het Parool tot het uitlichten van stills. Deze tegenstellingen hebben bijgedragen aan zijn huidige stijl van fotografie.
Als reactie op een lange drukke periode van werken voor bureaus besloot hij begin 2008 met zijn gezin in Barcelona te gaan wonen. Deze Catalaanse periode was een sabbatical en het begin van een speurtocht naar een andere stijl van fotografie. Langzamerhand begon er een eigen handtekening te ontstaan die resulteerde in een reeks nieuwe projecten, het beste te omschrijven als geënsceneerde reportage. 
Een goed voorbeeld van zijn in Barcelona ontwikkelde stijl is het project ‘Our Grid / Growing between the lines’ over de explosieve pubergroei op IJburg. Deze werd gemaakt in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam. De interesse in sociale onderwerpen en de hang naar reportage krijgt een plek in zowel zijn fotografie als zijn films. Zes jaar jaar lang is hij ondermeer bezig geweest met zijn eerste eigen lange filmproductie ‘Om die liefde gaat het’ / ‘That kind of love’. Openhartig en met humor portretteerde hij zijn ouders, die hem in al hun kwetsbaarheid heel dichtbij lieten komen. Een ontroerende documentaire waarin liefde met Alzheimer centraal staat. Deze is begin dit jaar uitgezonden door KRO-NCRV en nog te zien op NPO-start.

 

Programma

Datum: vrijdag 28 juni 2019

19.00 inloop
19.30 Intro Fotoschool/Fotogram
20.00 start lezing
21.00 napraten met een glaasje
 
Toegang: gratis