© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

"Durf je de uitdaging aan om jouw verborgen talenten een kans te geven?"

- Team Fotoschool

Onze Vakopleiding

De fotografie opleiding van Fotoschool duurt twee jaar en leidt je op tot vakfotograaf. Deze opleiding op MBO-niveau is goed te combineren met je huidige baan of andere dagelijkse bezigheden: je kunt de studietijd naar eigen wensen indelen, naast de (twee)wekelijkse lesdag en weekendseminars.

De opleiding in het kort

  • Tweejarige deeltijd opleiding, studeer wanneer het jou uitkomt
  • Les van professionals uit het werkveld
  • Opleiding op MBO-niveau
  • Les op locatie in de binnenstad van Amsterdam

Lesprogramma

Vakkennis en inspiratie

Bij Fotoschool staat veelzijdigheid centraal. De studie is ingedeeld in lesblokken (wekelijks of één keer per twee weken les), afgewisseld met inspiratieweekenden: de seminars. Zo worden theoretische en praktische lessen afgewisseld met verdieping en inspiratie.

De fotografie opleiding start met een Basismodule waarin je de basistechnieken van fotografie en beeldbewerking aangereikt krijgt. Gedurende de rest van de opleiding focussen we op de hoofdthema’s van de opleiding: Portret, Product/Stills en Reportage. De basis van video en montage komt ook in beide leerjaren aan bod. Na het volledig afronden van de opleiding beheerst de student alle technische kennis om de meest voorkomende opdrachten aan te kunnen nemen: of je nu kiest voor een specialisatie in portret-, product- of reportagefotografie. Ook leer je jezelf als fotograaf goed in de markt te zetten met een professioneel en representatief portfolio.

Combinatie van techniek en verbreding

In de weekendseminars verkennen we de oneindige mogelijkheden die je hebt als je de techniek van de camera eenmaal onder de knie hebt. De seminars worden begeleid door bekende fotografen als Carla van de Puttelaar, John van Hamond, Ronald Koster, Bas Losekoot, Carla Kogelman en vele anderen.

Beoordelingen

Tijdens de tussenbeoordeling en eindbeoordeling toetsen we of je in de voorgaande periode voldoende bent ontwikkeld als fotograaf. Onder begeleiding van de docent en met hulp van de mentoren bereid je de beoordelingen voor. Mocht een student in de voorbereidende fase onvoldoende zijn voorbereid, dan krijgt de student een extra opdracht om de ontbrekende kennis aan te vullen. Zo is de kans van slagen maximaal.

Eindexamen

Het eindexamen test of jij technisch en inhoudelijk klaar bent om als vakfotograaf aan het werk te kunnen. Daar horen natuurlijk ook zaken als presentatie, omgang met de klant en een goede financiële afhandeling van jouw opdrachten bij. De fotografie opleiding wordt afgesloten met een expositie en diploma.

Studiebelasting

De studiebelastingstijd, dus de tijd die je naast de lesdagen besteedt aan de opleiding, is ongeveer 7 uur per week. Tijdens beoordelingsperiodes en tijdens het begin van je opleiding zal dit wat meer zijn. Houd jouw lesdag zoveel mogelijk vrij: soms worden er extra activiteiten georganiseerd op de ochtend van jouw lesdag. Je hoort dit uiterlijk twee weken van tevoren. 

Toelatingseisen

Om te starten met de fotografie opleiding van Fotoschool heb je geen voorkennis nodig. We beginnen de opleiding met een Basismodule, waarin alle basiskennis aangereikt wordt.  Dit is voor starters een unieke gelegenheid, maar biedt ook voor studenten die al wat meer weten de ruimte om alle technische kennis nog even goed op een rij te zetten. Fotoschool zorgt er met deze module voor dat iedereen de opleiding begint met dezelfde kennis.

Opleiding op MBO-niveau

De tweejarige fotografie-opleiding wordt gegeven op mbo-niveau. Bij Fotoschool maken wij gebruik van lesmethoden waarin praktijkgericht onderwijs centraal staat. Fotoschool is een particulier onderwijsinstituut en daarmee geen geaccrediteerde onderwijsinstelling, maar het toegepaste en praktijkgerichte onderwijs van Fotoschool is daarmee goed te vergelijken met mbo-onderwijs. Uiteraard neem je na het succesvol afronden van de opleiding ook een diploma in ontvangst.

Locatie in Amsterdam

De lessen worden gegeven op onze leslocatie aan de Sarphatistraat in Amsterdam: een inspirerende omgeving pal naast de Amstel en op steenworp afstand van het bruisende centrum van Amsterdam. De leslocatie wordt gedeeld met de Fotoacademie en is van alle gemakken voorzien: de verschillende studio's en leslokalen zijn over 5 verdiepingen verdeeld.

© Laura Hompus

© Laura Hompus

Maak online kennis met Fotoschool

Op onze online Kennismakingspagina laten we je zien hoe het is om te studeren bij Fotoschool. Ontmoet docenten en studenten digitaal, kijk mee met een shoot of volg een online rondleiding!