© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

Onze Vakopleiding

De fotografie-opleiding van Fotoschool duurt twee jaar en leidt je op tot vakfotograaf. Deze opleiding op MBO-niveau is goed te combineren met je huidige baan of andere dagelijkse bezigheden: je kunt de studietijd naar eigen wensen indelen, naast de tweewekelijkse lesdag en weekendseminars.

"De unieke formule van Fotoschool zit vooral in de combinatie van vakkennis en inspiratie, in de lessen en in de seminars."

- Ariane James, directeur Fotoschool

Lesprogramma

Vakkennis en inspiratie

Bij Fotoschool staat veelzijdigheid centraal. De studie is ingedeeld in lesblokken (tweewekelijks een dag les), afgewisseld met inspiratieweekenden: de seminars. Zo worden theoretische en praktische lessen afgewisseld met verdieping en inspiratie.

De vakopleiding start met een Basismodule waarin je de basistechnieken van fotografie en beeldbewerking aangereikt krijgt. Gedurende de rest van de opleiding focussen we op de hoofdthema’s van de opleiding: Portret, Product/Stills en Reportage. De basis van video en montage komt ook in beide leerjaren aan bod. Na het volledig afronden van de opleiding beheerst de student alle technische kennis om de meest voorkomende opdrachten aan te kunnen nemen: of je nu kiest voor een specialisatie in portret-, product- of reportagefotografie. Ook leer je jezelf als fotograaf goed in de markt te zetten met een professioneel en representatief portfolio.

Combinatie van techniek en verbreding

In de weekendseminars verkennen we de oneindige mogelijkheden die je hebt als je de techniek van de camera eenmaal onder de knie hebt. De seminars worden begeleid door bekende fotografen als Carla van de Puttelaar, John van Hamond, Ronald Koster, Bas Losekoot, Carla Kogelman en vele anderen.

Beoordelingen

Tijdens de tussenbeoordeling en eindbeoordeling toetsen we of je in de voorgaande periode voldoende bent ontwikkeld als fotograaf. Onder begeleiding van de docent en met hulp van de mentoren bereid je de beoordelingen voor. Mocht een student in de voorbereidende fase onvoldoende zijn voorbereid, dan krijgt de student een extra opdracht om de ontbrekende kennis aan te vullen. Zo is de kans van slagen maximaal.

Eindexamen

Het eindexamen test of jij technisch en inhoudelijk klaar bent om als vakfotograaf aan het werk te kunnen. Daar horen natuurlijk ook zaken als presentatie, omgang met de klant en een goede financiële afhandeling van jouw opdrachten bij. De opleiding wordt afgesloten met een expositie en diploma.

Studiebelasting

De studiebelastingstijd, dus de tijd die je naast de lesdagen besteedt aan de opleiding, is ongeveer 5 à 7 uur per week. Tijdens beoordelingsperiodes zal dit wat meer zijn. Houd jouw lesdag zoveel mogelijk vrij: soms worden er extra activiteiten georganiseerd op de ochtend van jouw lesdag. Je hoort dit uiterlijk twee weken van tevoren. 

Toelatingseisen

Om te starten met Fotoschool heb je geen voorkennis nodig. We beginnen de opleiding met een Basismodule, waarin alle basiskennis aangereikt wordt.  Dit is voor starters een unieke gelegenheid, maar biedt ook voor studenten die al wat meer weten de ruimte om alle technische kennis nog even goed op een rij te zetten. Fotoschool zorgt er met deze module voor dat iedereen de opleiding begint met dezelfde kennis.

© Laura Hompus

© Laura Hompus

Maak online kennis met Fotoschool

Op onze online Kennismakingspagina laten we je zien hoe het is om te studeren bij Fotoschool. Ontmoet docenten en studenten digitaal, kijk mee met een shoot of volg een online rondleiding!