© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

"Durf je de uitdaging aan om jouw verborgen talenten een kans te geven?"

- Team Fotoschool

© Charis Buchinhoren

© Charis Buchinhoren

Onze docenten en mentoren

Bij Fotoschool krijg je les van docenten die zelf als professioneel fotograaf in het werkveld actief zijn. Onze docenten en het ondersteunend team werken nauw samen om een opleiding van het allerhoogste niveau aan te bieden. We stellen ons graag aan je voor!

© Ariane James

Ariane James

Docent en directeur
ariane@fotoschool.nl

Ariane James

Ariane James is directeur van Fotogram en Fotoschool (tweejarige deeltijdopleiding op MBO-niveau). Zij organiseert en beheert het lesaanbod bij deze instituten. De afgelopen jaren werkte zij aan een lestraject voor zowel beginners als vergevorderden waarbij praktijkervaring voorop staat. Dat lestraject vormt de kern van het lesaanbod.

In opdracht fotografeert zij kostbare instrumenten (The Strad), antieke interieurs (Amstel Hotel) en kunstvoorwerpen, en daarnaast verzorgt zij ook portretten, familieportretten en reportages zoals bijvoorbeeld bruidsreportages. Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie. Zij is steeds de grenzen van het medium aan het verkennen en maakt bijvoorbeeld ook fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld.

Ariane geeft door het hele land workshops en lezingen. De onderwerpen zijn onder andere standpunten in fotografie, Fotografie en Kunst (over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie), Pinhole Fotografie, Kleur en Beweging in de Fotografie (bewegingsonscherpte versus bevroren beeld).

© Cinta Janssen

Anne van Zantwijk

Marketeer
anne@fotoschool.nl

Anne van Zantwijk

Na jaren werkzaam te zijn geweest als publiciteitsmedewerker in de theaterwereld, sloot Anne zich in 2018 aan bij het team van Fotogram en Fotoschool en vervult sindsdien de rol van (online) marketeer voor de twee merken. Naast haar werk voor het Fotohuis is zij ook werkzaam als fotograaf, wederom veelal in de theaterwereld. Met een specialisatie in portretten en scenefotografie haalt ze veel plezier uit haar dubbelrol als marketeer enerzijds en creatieve maker anderzijds.

© Ad van Son

Ad van Son

Docent

Ad van Son

Zijn grootvader vertelde hem over de magie van fotografie. In de kelder ontwikkelde Ad zijn films, hij bouwde zelf een vergroter en ontwikkelde zijn printjes in soepborden. Als reclamefotograaf met eigen studio maakte hij werk voor voor campagnes en brochures. Zijn audiovisuals waren een opmaat tot het werken met bewegend beeld, daaruit vloeide zijn passie voor het spelen en produceren van muziek voort. Het verlangen naar werk met een meer persoonlijke uitstraling leidde tot zijn serie DisFocus, bewust gestuurde onscherpte in combinatie met grove korrel, waarin het onderwerp ondergeschikt is aan het verhaal. Naast zijn opdrachten -veelal bewegend beeld- als beeldmaker, regisseur of editor werkt hij als docent audiovisuele media op de Haagse Hogeschool en als docent op de Fotoacademie.

© Judith de Bruin

Judith de Bruin

Docent

Judith de Bruin

Judith de Bruin studeerde Vrije Kunst aan Artez Arnhem, waar zij afstudeerde in de richting fotografie en video. Na subsidies, residencies en exposities werkte ze bij de VPRO waar ze verder opgeleid werd als allround camera journalist en programmamaker bij de afdeling digitaal. Bij BNN mocht ze jong talent opleiden en daar ontdekte ze de liefde voor het lesgeven. Ze werkt zowel in opdracht als aan vrij werk. Ze heeft veel ervaring in het doceren van video en verhalen vertellen met beeld. Haar kracht ligt in het ontwikkelen en begeleiden van nieuwe concepten en het stimuleren van creativiteit en originaliteit. Ze werkte in opdracht voor oa VPRO, BNN, Malmberg uitgeverij, Artez en Visible TV. Naast haar beroepspraktijk doceert Judith het vak storytelling, camera en montage bij de opleiding communicatie van INholland.

© Willeke Duijvekam

Willeke Duijvekam

Docent

Willeke Duijvekam

Documentair fotograaf Willeke Duijvekam studeerde in 2006 af aan de Fotoacademie. In dat zelfde jaar ontving zij de Photo Academy Award voor haar afstudeerproject ‘Gewoon Flink’ over kinderen met overgewicht en haar serie over kloosterlingen. Met haar daaropvolgende serie over Eva, een meisje dat geboren is als jongen, won zij een derde prijs in de categorie Portraits Stories van World Press Photo in 2010 en de derde prijs in de categorie Portret serie van de stichting Zilveren Camera in 2014. Als documentair fotograaf is zij vooral geïnteresseerd in mensen van wie het leven een significant andere wending heeft genomen dan voor de meeste anderen. Willeke werkt in opdracht voor reclamebureau’s en tijdschriften en is docent aan de Fotoacademie.

© Sanne van den Elzen

Sanne van den Elzen

Gastdocent

Sanne van den Elzen

Sanne van den Elzen past fotografie en video toe om patronen in gedragingen, rolverdelingen en regels te verbeelden. Haar interesse ligt onder andere bij onderwerpen als tradities en rituelen, regels versus autonomiteit etc. Haar werk bestaat uit het herstructureren en reconstrueren van (bestaande) beelden, door een werkmethode te ontwikkelen die ruimte laat voor experiment. De methode wordt daardoor vanzelf deel van haar projecten. 

Cyriel Cremers

Gastdocent

Cyriel Cremers

Cyriel Cremers is sinds 1988 zelfstandig fotograaf, gespecialiseerd in mode en beauty fotografie. Veelal op buitenlandlocatie, binnenlocatie en studio. Foto’s verschenen o.a. tijdens exposities in de Kunsthal in Rotterdam, Het Rijksmuseum en Het Groninger Museum. Hij is eigenaar van Studio 13 in Amsterdam en werkte als fotograaf voor opdrachtgevers als Hema, Hunkemöller, Jaguar, Van Gils en Frans Molenaar. Zijn werk werd onder andere gepubliceerd in Elle, Marie Claire, Nouveau, Beau monde, Viva, Libelle, Margriet en VT Wonen.

Nico brons

Gastdocent

Nico brons

Nico Brons is freelance fotograaf en kunstenaar (iPhone Art). Eind 2013 is hij afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zijn gehele eindexamenproject is gemaakt louter en alleen met zijn iPhone. Hij mag zich inmiddels specialist noemen op het gebied van smartphonefotografie en geeft workshops en lezingen door het hele land.

Als freelance fotograaf werkt hij voor magazines, bedrijven en instellingen. In zijn vrije, autonome, werk laat hij vreemde scènes, donkere kanten, maar ook humor zien. Nico heeft op verschillende plaatsen in de wereld zijn ‘iPhone Art’ ten toon gesteld.

Voor een overzicht van zijn werk, zie www.nicobrons.nl en www.iphone-art.nl

© Carla Kogelman

Carla Kogelman

Gastdocent

Carla Kogelman

Carla Kogelman was ruim 25 jaar werkzaam in de theaterwereld en studeerde eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze won verschillende prijzen, waaronder de Zilveren Camera in 2011 en de SO2013 Award. Voor haar serie Ich Bin Waldviertel  won ze in 2014 bij World Press Photo de eerste prijs in de categorie ‘Observed Portrait’. Deze serie gaat over het opgroeien van twee zusjes in een Oostenrijks dorpje. Hiermee won ze ook de Happiness on the Move Award en de Alfred Fried Peace Award.

© Bas Losekoot

Bas Losekoot

Gastdocent

Bas Losekoot

Bas Losekoot is geboren in Amsterdam in 1979. Hij heeft een achtergrond in grafische, fotografische en cinematografische vormgeving. In 2001 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Tegenwoordig is hij werkzaam als een portret en documentaire fotograaf. Zijn persoonlijke lange termijn projecten eindigen meestal in foto-essays. Bas is klassiek opgeleid in studio-verlichting, de afgelopen jaren richtte hij zich op pure straatfotografie. Onlangs heeft hij een manier gevonden om deze twee disciplines te combineren tot een unieke manier van verhalen vertellen.

© Robert Beekelaar

Robert Beekelaar

Gastdocent

Robert Beekelaar

Robert Beekelaar studeerde Fine Art & Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Sinds hij afstudeerde in 2011 werkt hij als fotograaf, beeldmaker, en kunstdocent. Zo heeft hij onder andere gewerkt voor het Foam, Arcam en het Rijksmuseum waar hij o.a. events en portretten vastlegt. Ook voert hij opdrachten uit als vormgever, waarin hij mixed-media werk maakt. Voor zijn eigen projecten is hij veelal werkzaam als documentair fotograaf met de nadruk op straatfotografie en architectuur. Tot slot heeft hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid en diverse cursussen ontwikkeld en uitgevoerd over fotografie voor het onderwijs en musea. Zo heeft hij de cursus Documentaire Fotografie ontwikkeld voor het Rijksmuseum en geeft hij sinds kort aan het tweede jaar van de Fotoschool o.a. les over architectuurfotografie.

© Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens

Gastdocent

Jeroen Toirkens

Jeroen Toirkens richt zich op sociale documentaire fotografie en ‘slow journalism’ projecten. In 2011 verscheen zijn eerste boek NOMAD, een zoektocht van twaalf jaar naar de laatst levende nomaden op het Noordelijk halfrond, waarmee hij een divers maar ook schrijnend beeld van nomadisme in de 21ste eeuw creëert. In 2013 volgt zijn tweede boek SOLITUDE; In the wake of Willem Barentsz, waarin hij een intiem beeld schetst van mensen die in afzondering leven in het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Momenteel werkt hij samen met Jelle Brandt Corstius aan het project BOREALIS, een onderzoek naar de boreale zone die zich wereldwijd uitstrekt en waarin ze op zoek gaan naar de verhalen en mensen in de bossen.