© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

Student Saskia van den Boom: "Iets creëren geeft voldoening"

Eerstejaarsstudente Saskia van den Boom startte op 31 januari 2020 met de tweejarige vakopleiding van Fotoschool. Het bleek een bijzondere start te zijn: twee maanden later had het Coronavirus ons land in zijn greep en konden de klassikale lessen niet meer op onze leslocatie gegeven worden. Gelukkig konden de lessen online gegeven worden en is ze nog steeds volop aan het fotograferen, zowel voor de opdrachten van Fotoschool als daarbuiten. Wij vragen haar over de serie ‘In Quarantaine’, die ze tijdens de lockdown-periode maakte voor de opdracht ‘Vrij Werk’.

Zou je jezelf eens willen voorstellen?

“Ik woon in Amsterdam en werk als communicatieadviseur bij het stadsziekenhuis OLVG. Daarvoor is het altijd al belangrijk om 'verhalen' te maken, maar dan vooral in tekst. Fotograferen is voor mij veel intuïtiever en in die zin interessanter.

In een boekje wat ik had gekregen stond de vraag: wat zou ik doen als ik nog een jaar te leven had? Mijn antwoord: 'Dan zou ik wel iets nieuws willen leren, fotografie bijvoorbeeld.' En daarom kocht ik vorig jaar voor het eerst een camera. Onwennig. Want ging ik het wel leuk vinden? Ik maak immers nooit foto's met mijn telefoon. Maar toch wist ik: dit wil ik. Of in ieder geval: dit wil ik proberen. En onwennig was het. Met een camera die ik niet begreep. En mijn eigen ongemak. En tegelijkertijd vond ik het meteen leuk. Het voelt als spelen: iets creëren geeft voldoening.”

Vertel eens over de serie die we zien?

“In de serie 'Quarantaine' zie je een vrouw in een wereld die niet helemaal klopt. Ze kijkt uit het raam, maar hoort er niet helemaal bij. De foto's geven een surrealistische sfeer van iemand die in gedachten verzonken is. Desolaat en geïsoleerd.”

Hoe is het idee voor deze fotoserie ontstaan?

“De serie is ontstaan doordat een vriendin van me, Katrien Simons, foto's wilde van haar zelf gemaakte masker. Het masker viel per ongeluk wat groot uit, wat een surrealistische effect gaf. Dat wilde ik in de foto's vergroten, door haar in isolatie te fotograferen. Zoals veel mensen zich de afgelopen tijd misschien wel hebben gevoeld.”

Waarom koos je voor de opleiding van Fotoschool?

“Ik ben begonnen met de cursus 'basisopleiding fotografie aan de fotoacademie'. De Fotoschool leek me hierop een logisch vervolg, waarbij de zorg voor mijn dochter, mijn werk en de opleiding goed de combineren is.”

Hoe zie jij jouw fotografie ontwikkelen in de komende jaren? Wat zijn je dromen?

“Als ik vrijuit mag dromen zou ik graag portretten en fotoreportages willen maken voor kranten en tijdschriften. Van mensen die me een andere wereld laten zien. Dus in die zin wil ik nog graag prinses Amalia fotograferen, een extreme sporter, een pornoacteur, een circusartiest. Een fotoreportage in een hele andere cultuur lijkt me ook prachtig. Niet om het bizarre of gekke vast te leggen, maar juist om datgeen wat ver weg lijkt dichtbij of alledaags te maken.”

© Saskia van den Boom

© Saskia van den Boom

"Iets creëren geeft voldoening"

- Saskia van den Boom

Quarantaine