© Fotoschool

Onderdeel van

Waar bent u naar op zoek?

Werkgroep Fotografische Beeldtaal

In de werkgroep Fotografische Beeldtaal verdiep je je in het verhaal achter de beelden. Een goede foto is immers meer dan wat je laat zien: je gebruikt het beeld als een venster naar jouw werkelijkheid.

Inschrijven

In deze werkgroep trek je jouw eigen plan. Je kiest een persoonlijk project waar je gedurende 9 maanden mee aan de slag gaat. Onder begeleiding van de docent ontwikkel je een eigen beeldtaal om een verhaal te vertellen, waardoor je verder gaat dan ‘slechts’ een serie mooie foto’s.

In deze werkgroep kies je een persoonlijk project waar je mee aan de slag gaat. Tevens werk je aan allerlei opdrachten.

Schoonheid is niet genoeg. Wat is je plan, wat is je concept, wat wil je vertellen en hoe breng je dat over? Kortom: hoe vertel jij je verhaal? Iedereen spreekt een eigen taal, hoe maak je je verstaanbaar?

Thema en lesprogramma:
Elk jaar is gewijd aan een thema: het thema van aankomend jaar is zintuigen. Omdat alle zintuigen worden ingezet, verken je de grenzen rondom een beeld. Een kleine greep uit het programma: je fotografeert de nacht, belicht een beeld in de studio als een schilder met een zaklantaarn, je combineert een foto met een geur en je leest aan elkaar een verhaal of gedicht voor waar een beeld bij wordt gemaakt.*

De lessen zijn ingedeeld in modules. De eerste module verkent de taal van beeld. In de tweede module werk je aan een eigen fotoserie, in de derde module werk je aan een magazine waar je je werk in presenteert. 

Het jaar wordt afgesloten met een expositie die door de deelnemers zelf wordt georganiseerd. Er is een kerngroep die ook allerlei activiteiten zoals fototrips organiseet, evenals een jaarlijks uitje van enkele dagen. De afgelopen jaren ging de groep naar Berlijn, Luik, Duisburg, Lissabon en Napels.

Benieuwd naar het werk dat afgelopen jaar gemaakt is? Bekijk de online expositie hier of download hier de expositiekrant.

Lesdata:
Zaterdag 18 september (ochtend) of 2 oktober 2021 (middag), 6 november, 4 december, 15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni 2022.

Lestijden:
10:00 - 13:00 uur of 14:00 - 17:00 uur, afhankelijk van aangegeven voorkeur bij inschrijving (Let op: enkel de eerste lesdag is verschillend). Indien we groepen zullen samenvoegen en het niet mogelijk is om je in te plannen op de aangegeven voorkeurstijd, dan ontvang je hierover persoonlijk bericht.

Kosten: 
€700,- (btw niet van toepassing).

Let op: het is voor dit programma enkel mogelijk om de betaling in één keer te voldoen. De gemakkelijkste optie hiervoor is iDeal. Kies je bij het afrekenen voor betalen in termijnen, dan zal je een factuur voor het totale bedrag ontvangen van onze administratie.

Docent: 
Ariane James

Toelatingseisen:
Om deel te kunnen nemen aan dit programma is aantoonbare basiskennis van (en ervaring met) fotografie vereist. Na inschrijving zal er contact met je worden opgenomen voor een intakegesprek, waarin we je wensen bespreken en je werk bekijken. 

Benodigdheden:

  • Camera (spiegelreflex/systeemcamera)
  • Statief
  • Bewerkingssoftware

 

* kleine wijzigingen voorbehouden

Startdata

zaterdag 18 september 2021
(10:00 - 13:00 )
Lesdata: zaterdag 18 september 2021, 6 november, 4 december, 15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni 2022.

zaterdag 2 oktober 2021
(14:00 - 17:00 )
Lesdata: zaterdag 2 oktober 2021, 6 november, 4 december, 15 januari, 19 februari, 19 maart, 16 april, 14 mei, 11 juni 2022.

Over de docent

Ariane James is directeur van Fotoschool. Zij organiseert en beheert het lesaanbod bij deze instituten. De afgelopen jaren werkte zij aan een lestraject voor zowel beginners als vergevorderden waarbij praktijkervaring voorop staat. Dat lestraject vormt de kern van het lesaanbod.

In opdracht fotografeert zij kostbare instrumenten (The Strad), antieke interieurs (Amstel Hotel) en kunstvoorwerpen, en daarnaast verzorgt zij ook portretten, familieportretten en reportages zoals bijvoorbeeld bruidsreportages. Wat haar eigen werk betreft blijft ze gefascineerd door pinhole en infrarood fotografie. Zij is steeds de grenzen van het medium aan het verkennen en maakt bijvoorbeeld ook fotogedichten, een bewegende combinatie van tekst en beeld.

Ariane geeft door het hele land workshops en lezingen. De onderwerpen zijn onder andere standpunten in fotografie, Fotografie en Kunst (over de raakvlakken op het gebied van architectuur, mode, design schilder- en beeldhouwkunst en fotografie), Pinhole Fotografie, Kleur en Beweging in de Fotografie (bewegingsonscherpte versus bevroren beeld).